Kérdések, válaszok

 

Kipróbálta már valaki a belső utazás-t? Mik a tapasztalatai?

 

Az neked nem segít!

Nekem sem utazó, sem utaztatóként nem volt részem két egyforma utazás-ban. Szerencsére!

       TE – egyedi vagy!

Az előéleteddel, a személyiségeddel, a tapasztalataiddal, az emlékeiddel, a képességeiddel, az erőforrásaiddal, a neveltetéseddel, a körülményeiddel stb. Mindenki elmesélheti, ő hogyan élte meg az utazást. Olvashatod a könyvet is. Ennek semmi köze ahhoz, TE hogyan fogod megélni.

Próbáld ki, tapasztald meg - elvárások nélkül!

 

Milyen céllal, milyen okból utazzak?

 

       Olyan eseményekkel, érzelmekkel, amik veled kapcsolatosak, amiknek negatív érzelmi töltésük van a számodra, és amin változtatni is akarsz!

       Amikor úgy érzed, hogy valami bosszant, dühít, valami visszahúz, teherként nyom, vagy blokkol, ha valamit nem bírsz megoldani, vagy feldolgozni, elengedni (pl. egy balesetet vagy halálesetet), netán már testi szinten is jelentkeznek problémák – utazz vele.


       Ne utazz azzal, hogy mit vársz el mástól! Ha a családtagjaiddal vagy a munkatársaiddal nézeteltérésed van, és a Tábortűznél akarod elmondani, amihez szemtől szembe nincs bátorságod! Ha nem az érzelmeidről beszélsz, hanem arról, hogy ők hogyan viselkedjenek, gondolkodjanak - ne utazz! Állj elé, nézz a szemébe, és mondd el neki – ne azt, hogy mit akarsz, mit vársz el tőle, hanem, hogy mit érzel. Igen, ehhez bátorság kell.

Hiába utazol azzal, hogyan változtasd meg a másik véleményét rólad, nem erről szól a módszer! Arról sem, hogy elábrándozz arról,

milyen szép is lenne, ha ő,

                                                meg ő…, 

                                                                          na meg még ő is  másképp viselkedne.

       A saját érzelmeidet rendezd utazás-sal, vagy amit valaminek a hiánya (szeretet, harmónia, bőség stb.) okoz benned. Amíg te a világ, a környezeted megváltoztatásával vagy elfoglalva, elhárítod, hogy magadat tedd rendbe. Magadhoz kell a legtöbb bátorság!

 

Milyen utazások lehetségesek?

 

       Érzelmi; testi; az egészséggel, a személyiséggel (ego) összefüggő; a frusztráló élethelyzetek (társ, karrier, pénz), elakadások okát feltáró vagy életcél / életfeladat felfedésére irányuló és ezeket kombináló okokkal tehetők utazás-ok.

Vannak rövidebb, célirányos utazások a fájdalom/stressz csökkentésére; a fóbia megszüntetésére; meggyőződés/hit, fogadalom feloldására; káros, visszahúzó viselkedési minták megváltoztatására stb. Az utóbbiak valamelyikére gyakran van szükség egy utazáson belül is.

Részletekkel csak a szakemberek (Journey Practitioner) tudnak szolgálni.


- Ki utazhat?

 

Bárki.

A valóságban a kérdést ki kell egészíteni: milyen célból?

 

Utazásra csak két - számomra elfogadható - ok adódik:

1*)  A (saját) közérzet javítása, az egészség szinten tartása.

 

Ehhez is ajánlom, hogy végezd el legalább az alap tanfolyamot, és a résztvevők közül válassz utaztató társat.


Elolvastad a Belső utazás című könyvet? Ismered a módszert? Nem feltétel. Olykor előny, olykor hátrány.

Előny – ha tudod: ez kell nekem! Ha nyitottan, gyermeki kíváncsisággal és bizalommal tudsz/akarsz utazni. Kész vagy arra, hogy szembesülj az érzelmeiddel, hogy egy csodát ismerj meg, és elfogadod, ami történik.

Hátrány – ha ez által elvárásaid alakulnak ki. Ez ugyanis azt sejteti, hogy az elméd nem akarja kiengedni az irányítást a „kezéből”. Ettől kezdve kizárod magad abból a lehetőségből, hogy a csoda megtörténjen, mert az elme már legyártotta, hová, sőt, hogyan kellene eljutnod.

Hidd el: az elme meg sem tudja közelíteni azt, amit valóban megélhetsz!

 

- Ki utaztathat?

 

Bárki.

Te választod meg, milyen elvárásaid vannak az utaztatóddal szemben. Ez minden esetben egyben az önmagad iránti tisztelet mértékét is mutatja.


 - Kinek érdemes utazni, kinek használhat a módszer?

   A módszert csak azoknak ajánlom, akik változtatni akarnak egy helyzeten, egy viselkedésen, ki akarnak lépni egy visszahúzó helyzetből, tisztán akarnak látni, merre haladjanak tovább, felvállalják a felelősséget önmagukért.

         Az "utazom egy kicsit, ha kell, kétszer, háromszor, és majd lesz valahogy"  hozzáállással nálam rossz helyen jársz. Csak akkor válassz engem, ha Te valóban meg akarsz oldani valamit, ha kész vagy változtatni azon, amiért utazol. A módszer is, én is ebben segítünk!

 

- Depresszió ellen használ-e a belső utazás? 

Hmm... IGEN / NEM!

       A tanfolyamok során többször elhangzik, hogy az akkreditálás előtt nincs rá jogosítványunk, ne is próbálkozzunk vele, és a siker utána sem biztosított.

Találkoztam olyan szakemberrel, aki más alternatív gyógymóddal már évek óta praktizál, és a több éves tapasztalatával és a belső utazás technikáival már egy utazással is komoly eredményt ért el. Még nem teljes sikert! Az utazó akart is gyógyulni.


    Volt olyan depresszíóval kezelt utazóm, aki nem gyógyulási szándékkal jött hozzám. Felvett egy kényelmes testtartást, és semmi más érzelmet nem mutatott, mint: "Na, ezzel sem jutottál semmire. Most mit csinálsz?". Semmit. Ő döntött a látszat utazás mellett, azt kapta.

Az utazás utáni beszélgetésben mondta ki szinte elégedetten a mondatot: a pszichiáter SEM tudott velem mit kezdeni.     

       Ez nem gyógyász-verseny, és te nem vagy kísérleti nyúl.

       A módszer sem és én sem.


- Javíthat, megmenthet-e egy párkapcsolatot a belső utazás?


IGEN. 

       Ajánlom belső utazás módszert a párkapcsolat megmentésére, ha a szeretet, a tisztelet és az együtt maradni akarás kölcsönös, de valami félresiklott a kapcsolatban. Az egymás életét megkeserítő viselkedésminták felderítésére, az ok feltárására, feldolgozására ezt a módszert találom a legalkalmasabbnak.


       Nem ajánlom a belső utazás módszert a családon belüli erőszak elviselőjének, a "tettes-áldozat" párkapcsolat megmentésére

   Viszont nagyon is ajánlom, ha az erőszak elviselője ebből a méltatlan helyzetből ki akar lépni!

       Az utazó a forrásban felismeri, és megéli az igazi értékeit. Ez az ÉN szabad, független, és érvényesíteni akarja a forrásban megélt, értékes lény valódi szükségleteit, és képessé válik annak a helyzetnek a felszámolására, amiben mint embert is, mint nőt vagy férfit is megsebezték, kihasználták, megalázták, elnyomták stb.

       Jól látod: ha az utazásban mindezt megéled, ahhoz kapsz segítséget, hogy a méltatlan helyzetből kilépj!


Lehet-e egyedül utazni?

 

Igen. Az utazáshoz csak az érzelmekre szabad figyelni, a tovább haladás technikája ettől elvonja a figyelmet. Ha ezt össze tudod hangolni, akkor sikerülhet. Garancia nincs rá.


Miért utazol egyedül?

       - Nincs partner? Akkor érthető. Viszont lesz, amit nem fogsz tudni egyedül megoldani.

Tudd, mikor, kitől kérj segítséget! 


       - Nem vagy kész arra, hogy bárkit beengedj az érzelmeiden keresztül az életedbe?

        Ezt is ismerem. Több utaztatóval is megéltem, hogy egy apró-cseprőnek mondható emlékkép jött fel a múltamból. Az egyiknél az utazás után éreztem, hogy ez a „semmiség” egész biztosan nem fog megrendítő változást hozni. Egy másiknál már az utazás közben „rámosolyogtam” a felbukkant emlékképre, hogy a tanfolyami, nem kívánt utaztatóm az életem mélyébe nem jutott be. Azóta biztosan tudom, hogy tökéletesen ellazulhatok, és meg is teszem.

         A belső bölcsességem pontosan tudja, kit, mihez, mikor enged hozzá. Sőt, azt is, én mikor vagyok kész egy problémával szembenézni! A belső bölcsességem még nem csalt meg!


       - Nincs szükséged utaztatóra, mert te ezt egyedül is jól csinálod?

        ... Ugye, mást nem utaztatsz?


Mit lehet, mit kell tenni az utazás közben?

 

Csak egyet kellmindent kimondani. Mást nem kell, viszont mindent szabad, ami veled, az érzéseiddel kapcsolatos.

Az utaztató nem tudja, mi zajlik benned, ha nem „közvetíted”. Csak akkor tud segíteni, ha fellép bármiféle ellenállás, ha ezt elmondod. Szólhatsz, ha gyorsabb vagy lassabb tempót szeretnél.

Tábortűznél minden érzelmet ki kell mondani hangosan. Ezt nem kerülheted el.

Bízz abban, hogy a szakképzett utaztatód tudja: ami ott elhangzik, az csak rád, és a "tűznél ülőkre" tartozik. Ne foglalkozz azzal, hogyan reagál ő erre. Profi.

És - ő is átment ezen :-)!


- Lehet-e manipulálni az utazás-t?

       Igen 

   Az utazó bármikor tudja az utazását manipulálni, ha nem az érzéseire figyel, hanem a gondolataira: mit kellene éreznem, mit kellene mondanom stb.


   Az utaztató is befolyásolhatja az utazást, ha átveszi az irányítást. A rossz kérdésekkel, szájba adott érzésekkel is félre lehet vezetni az utazót. "Rossz érzés volt, ugye? - s az utaztató máris átvezette az utazót az önsajnálatba, és kivitte abból az érzésből, amit éppen érzett. Ezen az úton másfelé vezette az utazót, mint ahová önmagától jutott volna.


 - Kik a belső utazás szakemberek?


      Máshol is tanulható ugyanezen a néven hasonló módszer. Én Brandon Bays módszerét tartom a legjobbnak, ezért választottam ezt.

       Az ő Journey Practitioner diplomájával és engedélyével hazánkban egyre több szakember rendelkezikA magyar honlap 2011 - az alapító Heltay Klára halála -  óta nem követi az aktuális helyzetet. Néhány frissen végzett magyar szakember neve (ha akarja) 3 évig olvasható Brandon Bays honlapjának a Practinioner oldalán. 


- Mindenkit lehet "utaztatni "?

 

      Korábban azt állítottam, hogy nem. Ha egy valós, érzelmek által vezetett utazásra gondolok, ezt ma is így állítom.

           Az alaptechnikákkal viszont bárkit lehet úgy utaztatni, hogy az utazásnak látsszon. A fejben lejátszott (agyalósnak nevezhető), nem az érzelmek irányította utazásokat értem alatta.

       Egy agyalós utazás-t lehet tenni, mert egy vezetett meditáció nem árt, de utána valószínűleg „nem történik semmi”. Ez mutatja meg, valós érzelmekkel utazott-e az illető.

Nem a módszerben van a hiba!


- Mindenki tud "utaztatni "?


Nem!

Magam is elkövettem a legnagyobb hibát, amit egy kezdő elkövethet: az intenzív (alap!) tanfolyam - az első tíz évben szó szerint a könyvben olvasottak alapján zajlott - után elhittem, hogy ennyi az egész, és tudok utaztatni.

    A tanfolyam után rögtön utazást adtam két, tanfolyamot nem végzettnek. Mindketten olvasták a könyvet. Mindkettőt egyértelmű kudarc-nak éltem meg, mert olyan ellenállásokkal kerültem szembe, amiket az alaptechnikákkal nem tudtam (ma már tudom, hogy nem is lehet) feloldani. 

       Ők is kudarcnak élték meg, mert utána - természetesen! - nem történt semmi.

     A tanfolyamokon mint utazómagam is több, kudarccal végződött utazást éltem meg - a képzésben résztvett társak kíséretével is. Rendszeresen kellett az elakadásaimhoz, az ellenállásokhoz olyan tanfolyami segítőket hívni (egy utazáson belül néha többször is), akik az "egyszerű" technikáktól többet tudtak. 


- Tud-e egy tanfolyami társ úgy utaztatni , mint egy szakember?

Nem.

Az előző válaszból ez egyértelműen kiderül.

A tanfolyamokon az első utazásukhoz segítő trénert, esetleg akkreditált szakembert kapnak utaztatónak azok, akik rendkívüli dolgot (pl. erőszak áldozatai) éltek meg. Ekkor is előfordulhat, hogy egy még tapasztaltabb trénerrel meg kell ismételni az utazást, mert olyan ellenállások léptek fel, amiknek a feloldására az utazó még nem volt készen.


- Árthat-e a belső utazás?

 

A módszer: nem.

       Az utazás régi negatív viselkedési minták feloldását, elengedését teszi lehetővé, a fájdalmas érzelmeket, emlékeket segít feldolgozni, és egy ún. Forrás érzéssel (pl. szeretet, harmónia, béke – ki hogyan éli meg) átmosni, felülírni.

       Árthat-e bárkinek, ha a dühöt, haragot, gyűlöletet, a fájó, keserű érzéseket elengedi, és csak pozitívra, kellemes érzésekre, szeretetre váltja?

     Viszont a negatív gondolatokkal képes vagy a beindult, hatalmas erejű gyógyító folyamat ellen dolgozni, és 24 órán belül kiütni saját magad. 


- Mindig sikerül teljesen megbocsátani?


Ritka kivételtől eltekintve: igen.

(Lásd: saját élmények.) Előfordul, hogy a megbocsájtáshoz az utazást egy viselkedés megváltoztatásával vagy fogadalom feloldásával (folytathatnám még néhány, újabban felfedett ok megszüntetésével) kell kiegészíteni.


- Kell-e valamire ügyelni az utazás után?

 

Igen!

A belső utazás egy intenzív tisztuló, méregtelenítő folyamatot indít be. Az utazás utáni napokban kíméletesen kell bánni magunkkal. Sok folyadék, elegendő pihenés, kiegyensúlyozott táplálkozás szükséges.


Semmiképpen ne végezzünk tisztító kúrát, hiszen a szervezet éppen ezt teszi.

Lehetőleg más, hasonló oldást végző módszert se próbáljunk ki kb. egy héten belül. 

Ha a "pozitív megerősítések" korábban eredménytelenek voltak, ezt se alkalmazzuk az utazás után.

 

- Kapcsolódik-e valláshoz a belső utazás?

Nem.

A módszer nem kötődik semmilyen valláshoz.

Bármilyen hitrendszerhez illeszkedik, a hitbeli szabadságában viszont senkit nem korlátoz.

  

- Garantálja az utazás sikerét?

 

Van a gyógyulásra garancia bármilyen módszerrel?

Tudom-e garantálni, hogy felmászol azon a létrán, amit odanyújtok neked? De mindent megteszek, ami a tudásomból telik, hogy segítselek benne. Az akaratod ellenére azonban semmit nem teszek.

 

- Hogyan gyógyítsam meg a gyermekemet? A családtagomat? 


Sehogy!

       A legtöbb probléma kialakulásában elsősorban a hozzánk közelállók játszanak szerepet. Gyermeknél ez még csak a család, esetleg az óvoda, iskola. Szüntesd meg az okot: a saját viselkedésedet, ha tudod, esetleg utazz te is, a többit bízd a (más) szakemberre.

Ugyanez érvényes a közeli felnőtt hozzátartozókra is. 

     

- Mit hihetek el abból, amit az utazás közben megélek?

 

Mindent, ha az érzelmeid vezettek.

Ha a fejedben azt forgatod, mit kellene/illene érezned, akkor nem az érzelmek szintjén utazol. Az elme pedig rendkívül kreatív. Leszállítja neked, amit korábban elképzeltél, amit a könyv olvasása vagy más elbeszélése alapján elvársz.

 

- Adhat-e az utazó célirányt a járműnek a testi utazáskor?

 

Igen.

A precíz megfogalmazás nagyon lényeges.

A tudat szintjén hozott döntés ritkán esik egybe az érzelmi döntéssel. Rábízhatod a belső bölcsességedre, a mentorodra, hová menjen a jármű. 

Ha egy szervbe szeretnél eljutni, mert ott véled egy probléma okát, eljuthatsz oda. Nem biztos, hogy a vélt ok a probléma valódi oka, és az sem, hogy valóban ott van.

 

A választék a megtörtént esetekből, mikor a tudat szintjén történt a döntés:

1. Az utazónak volt egy nem túl megrázó, szokványos utazása, ami után nem érzett változást.

2. Nem indult el a jármű.

3. - ”Agykontrollal ezt már megpróbáltam, ezt meg ezt csináltam. Azt mondja a Mentor (valóban ő mondja?), csináljam meg ugyanazt újra.” – Csináld. Azért tartasz ott, ahol vagy: a megszokott zsákutcádban.

Az utaztató segít, de nem kényszeríthet senkit, hogy maradjon az érzelmek szintjén, ha nem akar.

Az első két esetben ellenállás lépett fel, a harmadik utazó fejben, a tudatosság szintjén utazott. Valamennyien csalódottak voltak. Én nem, mert tudom, nem lehet más az eredmény.


-  Mennyire hatásosak a célirányos, pl. pánik feloldó utazások?

       Egy utazóm már attól pánikba esett, ha a tv-ben kígyót rajzfilmen látott. A skype-on adott utazás - tulajdonképpen egy precíz forgatókönyv szerinti fantáziálás - fél óráig tartott. Két hónappal az utazása után arról számolt be lelkendezve, hogy beiratkozott egy kundalini tanfolyamra. A kundalini és a kígyók kapcsolata ismert. Ez az összefüggés sem hatott már rá.

 

- A páromnak, rokonomnak, barátomnak stb. kellene itt ülnie. Hogyan vegyem rá egy utazásra? 

                       Sehogy!


A te életed és sorsod a te feladatod és felelősséged. A másé az övé. Tartsd tiszteletben!


Ez arra is vonatkozik, ha a környezetedben valakitől azt az ultimátumot kapod, hogy „Ha elmész arra a hülyeségre, akkor ...!”. Tőle is elvárhatod, megkövetelheted azt a tiszteletet, hogy ezt a döntést rád hagyja!

 

- A belső utazás szakember (alternatív gyógyász) egészséges-e, megoldott-e már mindent?

Nem feltétlenül.

Tévhit, hogy egy alternatív gyógyász nem betegszik meg. De valóban "beteg"?

Ha erre az útra léptünk, és hajlandók vagyunk önmagunk fejlődésével foglalkozni, ez a módszer ontja az utazáshoz az anyagot, jön az újabb jelzés, a tanítás. Minél magasabb szintre jutunk, annál nagyobbak a "feladatok". Minél nagyobb tudású egy gyógyász, annál eltérőbb lehet a hozzáállása a saját testi egészségéhez.

Mindenkinek a saját döntése, mekkora jelentőséget ad a testének.

Tudok pl ismert gururól, aki nemzetközileg elismert tanító - és cukorbeteg.

Richard Bartlett, a 2-pont-technika (mátrix) egyik nemzetközi hírű oktatója a tanfolyamán nemcsak a betegségeit, hanem a műtétjeit is elsorolta. Ő nem tartja fontosnak, hogy magára, a testére "pazarolja" ezt a tudást. Neki elegendő, hogy a teste funkcionál. A testből való kilépést a maga természetességében fogadja el, neki ez nem okoz félelmet.

       

- Szed-e gyógyszert egy belső utazás szakember/alternatív gyógyász?


          Miért fontos az NEKED? Ez nem bizonyítéka a hitelességnek.
 
          Én is megfizettem a tanulópénzt a Nyilas Misiknél (értsd ez alatt: egy két tanfolyammal előtted járó "kisiskolás", azaz nem szakember). A "nekem is ez segít" kijelentésekben már nem hiszek. Hálás vagyok azért a tudásért, hogy ma már az
                      önmagam iránti tisztelet és megbecsülés 
mércéje szerint tudok segítőt választani, és a másoknak nyújtott segítséggel is ehhez tartom, tarthatom magam.

         A természetes gyógymódokat részesítem előnyben. Tisztában vagyok a határokkal: mire képes egy-egy módszer (beleértve az akadémiai orvoslást is), mire elég a tudásom, szükség esetén a segítőm tudása, a hitem, és mi a célom. S a döntést nem adom át még az orvosnak sem. 

- Azonos-e a belső utazás a prananadi-s korábbi életekbe való visszavezetéssel?

 

Nem.

A belső utazás a mostani életre fekteti a hangsúlyt. Ez nem zárja ki, hogy itt is megélj érdekes dolgokat.


- Szükséges-e bármilyen okot az előző életben keresni?


Nem.

       A korábbi életekbe utazást az elme szintjén dönti el az utazó. Az érzelmek szintjén a probléma kiváltó okát a klienseim kivétel nélkül minden esetben ebben az életben találták meg. Viszont létezhet fel nem oldott, meg nem szakított energetikai kapcsolat a múlttal. Ez is felderíthető és megszüntethető az utazás-ban.

   
     Brandon Bays befelé utaztató technikáival is el lehet jutni előző életekbe. A kérdésre viszont: "hogyan mutatkozik ez a mostani életedben?" mindig sikerült felismerni, hol van ugyanaz a régi probléma - itt és most. S azt nem az előző életben kell feloldani! Azt a halállal lezártad, a végeredményét beépítetted ebbe az életbe, a tanulási feladataidba.     

     A múltbeli dolgokat még ebből az életből sem tudjuk maradéktalanul feldolgozni, és elengedni. A jelennel kellene végre foglalkozni - azért vagyunk itt.


- Mi köze van a  belső utazás-nak és az Agykontrollnak egymáshoz?


Semmi - az üzleten kívül. Dr. Domján László szenzációs üzleti érzékét dicséri, hogy az ő csoportja adta ki, és forgalmazza Brandon könyvét.

A szervezetek is függetlenek egymástól.


belső utazás tökéletes ellentéte az Agykontrollnak. Az elme kreatív,  és mindig teljesíti az elvárásokat. A kontrolláló szerepe, az agyalás az utazás halála. 

 

                 Az Agykontroll nem okfeltáró és nem problémamegoldó módszer. Vágyak, célok eléréséhez (egészséges, szép, okos, sikeres stb. vagyok / házam, autóm, yachtom van stb.), döntések meghozatalához stb. ad egyedül végzendő, "programozó", vizualizáló technikákat.    

      A megerősítéseket elődeink is ismerték, és alkalmazták is: "belebeszéli, mint Katiba a gyereket" (megerősítés), vagy "hallgass a szívedre, a megérzésedre" módon döntöttek. 

       

       A belső utazás -hoz kell egy utaztató társ, és az őszinteség önmagunkkal. 

       Számtalan, önmagát büszkén agykontrollosnak valló kliensnél tapasztaltam, hogy a gondolkodás szintjéről nem akar az érzelmi szintre menni. Gondolkodik, elemez (mit kellene  éreznie), ítél (az a másik ilyen, olyan...), körít, magyarázkodik. Természetesen nekik is lehet sikeres utazást adni, de csak, ha "ráéreznek" a különbségre.